[lm-logo] sitehuvud_vä (gå till Aktuellt)sitehuvud_hö (lista med våra leverantörer)

uppdaterad
2012-06-07

Hörlurslyssning

En av de viktigaste komponenterna i ett Hauptwerk-system är lyssningen. Eftersom nästan alla Hauptwerk-orglar är inspelade med originalrummets akustik kräver det en lyssning där uppspelningsrummets akustik har så liten inverkan på ljudbilden som möjligt. Vid lyssning med närfältsmonitorer minskar rummets inverkan men den mest autentiska ljudbilden kan bara uppnås med ett högklassigt hörlurssystem, med betoning på högklassigt. Det betyder hörlurar av referenstyp, drivna av en dedikerad hörlursförstärkare.

Vi skall här komma med ett par förslag som håller den kvalitet som krävs. Det finns förstås flera hörlurar och hörlursförstärkare som håller måttet, men nedanstående förslag är sådant vi har provat. En investering i ett riktigt bra hörlursystem är väl använda pengar, och man får gå upp rätt ordentligt i pris om man vill ha en högtalarlyssning som motsvarar den kvalitet som någon av de här kombinationerna ger.

Sennheiser HD 600

Sennheiser HD 600 är en klassiker som funnits i många år, och som i senaste versionen har förbättrats ännu ett snäpp i diskantregistret. HD 600 har en befriande transparens i ljudet och en fast, djup bas ner till 12 Hz utan tillstymmelse till bumlighet (se tillverkarens produktblad för tekniska specifikationer). Men HD 650 då, säger kanske vän av ordning? HD 650 har varit top of the line i Sennheisers referensklass tills dess HD 800 introducerades och är en favorit för många, men trots att den obestridligen är luftigare i diskanten tycker vi att den på grund av en lätt knuff i övre basregistret inte låter lika öppet och neutralt som HD 600.

[bild] Sennheiser HD 600

Sennheiser HD 800

HD 800 är det nya flaggskeppet bland Sennheisers hörlurar i referensklass som i test efter test sedan introduktionen våren 2009 utsetts till en av världens bästa hörlurar alla kategorier. HD 800 är en helt ny konstruktion som från början var tänkt att bli en vidareutveckling av 600-serien (som i sin tur utvecklades ur Orpheus, Sennheisers elektrostatiska, rörbestyckade hörlurssystem i 100.000-kronorsklassen). Utan att gå närmare in på tekniska detaljer (för det, se produktblad och tillverkarens produktsida) kan vi bara konstatera att det knappast kan bli bättre än så här — HD 800 är helt enkelt så makalöst bra och ger en sådan närvarokänsla att det är svårt att tro att det är hörlurar man lyssnar på.

[bild] Sennheiser HD 800

AKG K 701

En annan hörlur i referensklass är AKG K 701. Något kyligare, mer analytiskt ljud än HD 600 men samma kristallklara transparens och fasta bas. Elegant utförande med benvita kåpor och hjässband i läder av AKG:s klassiska självjusterande typ som funnits sedan studiostandarden K 240 kom på 1970-talet.

[bild] AKG K 701

Om hörlursförstärkare

Hörlurar i referensklass måste drivas med en hörlursförstärkare. Har man haft möjlighet att jämföra en vanlig hörlursutgång (detta gäller även hörlursutgångar i riktigt bra förstärkare) med hur det kan låta om man driver lurarna med en specialkonstruerad hörlursförstärkare, finns det ingen återvändo. Skillnaden märks över hela registret men framför allt i diskanten, som får en helt annan lyster, och i basen, som blir fast och distinkt och får ett påtagligt större djup. Här är förslag på två bra hörlursförstärkare till överkomligt pris.

Harmony Design Ear 90

Förutom att den låter väldigt bra har denna svenska hörlursförstärkare av klass A-typ två fördelar: Den har balanserade ingångar med XLR-kontakter för professionella audiointerface såsom Lynx L22 och LynxTWO, och den har dubbla hörlursutgångar. Ear 90 går även att få med obalanserade ingångar (den finns också i en bantad budgetversion, Ear 9). För tekniska specifikationer, se tillverkarens produktsida.

[bild] Harmony Design Ear 90

Musical Fidelity M1HPA

Musical Fidelity M1HPA är den senaste hörlursförstärkaren från denna välrenommerade engelska HiFi-tillverkare. Liksom den närmaste föregångaren X-CAN v8P är även M1HPA av klass A-typ, men inte längre rörbestyckad. Förutom två hörlursutgångar och USB-anslutning har den Line Out (för direkt vidarebefordran av inkommande signal) och volymkontrollerad Pre Out, vilket gör att den också kan användas som en enkel förförstärkare.

[bild] Musical Fidelity M1HPA

Länkar

För vidare information och prisuppgifter, maila eller ring 0320-33030 för personlig kontakt.

Leyman Music      telefon 0320-33030      kontaktinformation      cookies | webbplatskarta