1892 Father Willis
Hauptwerk Virtual Pipe Organ © 2011 Lavender Audio
Historik
Hereford ligger i West Midlands i England nära gränsen till Wales och är huvudstaden i länet Herefordshire. Katedralen i romansk stil uppfördes under åren 1107 till 1158 och är till stora delar bevarad i sitt ursprungliga utseende. Den är tillägnad två helgon, St Mary the Virgin och St Ethelbert the King. Den senare var kung i East Anglia och helgonförklarades efter sin död (han halshöggs 794 efter att ha utsatts för en komplott, anstiftad av kung Offa av Mercia). Förutom relikerna efter kung Ethelbert (och Willis-orgeln förstås!) är katedralens främsta sevärdheter den medeltida kartan Mappa Mundi samt en kopia från år 1217 av Magna Charta, det härskarfördrag från 1215 som försvarade högadeln mot kungamakten.
Hereford Cathedral (observera statyn i nedre högra hörnet med Sir Edward Elgar vid sin cykel!)
Den äldsta kända orgeln i Hereford-katedralen byggdes av Renatus Harris och stod klar 1686. Dess disposition är okänd men den hade såvitt man vet två verk, Great och Choir, vilket efter hand utökades med ett svällverk med begränsat omfång och 1806 även pedal. 1832 gjordes en stor restaurering under ledning av Samuel Sebastian Wesley (son till den kände organisten och tonsättaren Samuel Wesley). 1841 påbörjades en omfattande ombyggnad av katedralen inför vilken orgeln togs ner och flyttades. När ombyggnaden av katedralen började bli klar togs 1861 beslut om att åtgärda de brister Harris-orgeln hade och att i samband med det även bygga ut den. Uppdraget gick till Gray & Davison, ett av de ledande orgelbyggerierna i landet vid den tiden.
Arbetet med den nya orgeln tog längre tid än väntat och den stod inte klar förrän i juni 1864 på årsdagen av katedralens återinvigning. Dess pneumatiska system tycks dock ha orsakat problem redan efter två år varför beslut togs om att bryta kontakten med Gray & Davinson. 1868 anlitades orgelbyggaren John Nicholson från Worcester för reparationsarbeten och 1878 inlämnades en begäran om ytterligare utbyggnad av orgeln, innefattandes bland annat ett soloverk. Kostnaden för detta beräknades bli 700 pund, men man insåg snart att ytterligare kostnader skulle tillkomma för reparationer och ombyggnad av luftverket.
Det var på detta stadium som Henry Willis kontaktades. Efter en omsorgsfull besiktning kom Willis fram till att det skulle behövas betydligt mer omfattande och kostsamma åtgärder än vad man dittills hade räknat med. Han ville ersätta stora delar av regerverket och även göra en genomgripande förändring av orgelns verkstruktur, innefattandes tillägg av stämmor och omintonation av befintliga stämmor. Anbudet på 1.300 pund antogs och arbetet med den nya orgeln slutfördes 1879.
1892 Father Willis, Hereford Cathedral ~ Fasad och registerandrag
1889 utsågs George Robertson Sinclair till ny katedralorganist. Robertson var inte bara en mycket god musiker utan även en handlingskraftig man med visioner som snabbt såg till att göra sig hörd när det gällde de besvärande brister som orgeln hade — slitna rörverk som var svåra att stämma, otillräcklig luftförsörjning och begränsat manualomfång. Trots att pengar egentligen saknades för allt det Sinclair ville få gjort uppmuntrades han att påbörja arbetet med att förbättra orgeln. Efter mycket slit lyckades han få fram över 2.000 pund vilket gjorde det möjligt för Willis att bygga en i stort sett helt ny orgel som invigdes i november 1892. Hereford-orgeln är för övrigt den första Willis-orgeln som utrustades med hans patenterade kombinationssystem.
Hereford-orgeln har sedan 1892 genomgått en rad förändringar och utökningar. 1909 insattes i pedalen en ny Ophicleide/Bombarde, ett arbete som utfördes av Henry Willis II. Då tillkom även i soloverket en fransktillverkad Cor Anglais och en utökning till 16-fotsläge för Clarinet, Orchestral Oboe och Tromba. 1933 reparerades orgelns slitna pneumatiska system och det ursprungliga hydrauliska luftförsörjningssystemet från 1892 ersattes med en elektrisk fläkt. Arbetet utfördes av Henri Willis III som då även utökade dispositionen med Nazard, Tierce, Mixture och Trumpet i Choir, Dulzian i Swell samt flyttade soloverkets flöjtstämmor inom svällare och omintonerade desamma. 1933 års arbete höll orgeln i hyggligt skick i över 40 år men på 1970-talet började det bli nödvändigt med en genomgripande renovering på grund av främst brister i orgelns elektriska system och läckage i luftverket, ett arbete som utfördes av Harrison & Harrison i Durham. De senaste restaurerings- och reparationsarbetena gjordes av samma firma 2004–2005 (se även denna sida på Lavender Audios webbplats).
Originaltext © David Butcher ~ Svensk övers/bearb: © 2012 Johannes Leyman
1892 Father Willis, Hereford Cathedral ~ Virtuellt spelbord (vol 1+2+3, 67 stämmor)
(hämta större bild i nytt fönster)
1892 Father Willis, Hereford Cathedral ~ Registerdisplay (vol 1+2+3, 67 stämmor)
(hämta större bild i nytt fönster)
1892 Father Willis, Hereford Cathedral ~ Registerdisplayer för dubbelskärmvisning (vol 1–3, 67 stämmor)
(hämta vänster respektive höger skärmbild i nytt fönster)
1892 Father Willis, Hereford Cathedral ~ Settings-display (hämta större bild i nytt fönster)
Disposition
Hereford-orgeln är uppdelad på tre sampleset — volym 1, 2 och 3. Volym 1 innehåller 23 stämmor, den tämligen fullmatade volym 1+2 har 46 stämmor och volym 1+2+3 innehåller samtliga 67 stämmor. En gratis utvärderingsversion om 10 stämmor finns att hämta på Lavender Audios webbplats.
Här nedan visas dispositionerna för samtliga volymer. För ytterligare information om volym 1 se denna länk, för volym 1+2 denna länk och för volym 1+2+3 denna länk.
Manualomfång: C–a4
Pedalomfång: C–f1
Originalstämning: a1=440Hz, liksvävande temperatur
Inspelningsfakta
Orgeln är inspelad i april 2009 och februari 2010 med ORTF-teknik i 24-bits upplösning vid
48 kHz. Samtliga stämmor är inspelade med minst två releasesamplingar (många med tre). Samplingarna har en genomsnittlig längd av cirka 6 sekunder och är programmerade med flerfaldiga loopar.
Demoinspelningar
Det finns ett flertal demoinspelningar på producentens webbplats:
Lavender Audio > Organs > Hereford > Demos
Systemkrav
Nedanstående datorförslag rekommenderas (för närmare specifikation av minneskraven för de olika volymerna, se sidorna Hereford 23 Stop Sample Set, Hereford 46 Stop Sample Set och Hereford Complete på Lavender Audios webbplats.
Minst Dual Core PC med Windows XP x64 eller Windows 7 64-bit alternativt Mac Pro
8 GB internminne (vol 1 och 1+2), 16 GB internminne (vol 1+2+3)
500 GB HD (7200 rpm SATA3)
Pekskärm (17" eller 19")
Hauptwerk Advanced Edition för vol 1+2 och 1+2+3 (Basic räcker för vol 1)
Audiointerface (ljudkort alternativt USB- eller Firewire-interface)
Lyssningsanläggning (hörlurssystem och/eller närfältsmonitorer)
###
För vidare information och prisuppgifter, maila eller ring 0320-33030 för personlig kontakt.
|